Ennen kuin aloitan yksittäisten teemojen tai asioiden kommentoinnin ajattelin kirjoittaa taustaksi siitä miten suhtaudun politiikan isoihin linjanvetoihin.

Oikea/vasen ja konservatiivi/liberaali

Perinteinen oikeisto/vasemmisto akselilla ajatteluani leimaa usko suhteellisen vapaaseen talouteen, joten useimmissa asioissa löydän itsestäni enemmän oikealta kuin vasemmalta. Toisaalta kokoomuksen konservatiivisiipi ajattelee monista maailman asioista aika eri tavalla kuin minä. Minään ääriliberaalina en itseäni pidä mutta suurin asia mikä itseäni mietityttää puoluevalinnassa on tuo kokoomuksen konservatiivisuus, jota osittain vieroksun. Jos lähtisin kokoomukseen mukaan olisin siellä ehkä hieman keskilinjasta liberaalimpi ja enemmän vihreään suuntaan kallellaan kuin puolueen keskilinja.

Talouspolitiikka

Jo ehkä koulutustaustanikin (KTM) johtuen talouspolitiikka on minulle yksi läheisimmistä politiikan osa-alueista. Tästä aiheesta tulen varmasti kirjoittamaan vielä paljonkin. Siksi tyydyn tässä toteamaan sen peruslinjauksen, että ajattelen asioista markkinatalouslähtöisesti. En ole mikään markkinauskoinen hyvinvointipalveluiden romuttaja mutta ajattelen niin, että aina kun julkinen sektori puuttuu markkinoiden toimintaan siihen pitäisi olla hyvin perusteltu syy. Sosiaalitukien osalta haluaisin kiinnittää nykyistä enemmän huomiota niiden kannustinvaikutuksiin. Minusta tukien pitäisi selkeästi nykyistä enemmän tähdätä siihen, että ne olisi suunniteltu kannustamaan ihmistä eteenpäin ja kohti parempaa toimeentuloa omalla työllä (työikäisten osalta).

Ulkopolitiikka

En toki ole kaikista yksityiskohdista aina samaa mieltä Suomen nykyisen ulkopoliittisen johdon kanssa mutta pääosin olen tyytyväinen Suomen harjoittamaan ulkopolitiikkaan enkä näe siinä isoja muutostarpeita. Merkittävimpänä asiana näen tällä hetkellä tuolla sektorilla perustuslain muuttamisen tai vakiintuneen tulkinnan löytämisen siitä kuka Suomea edustaa EU:ssa. Nykyinen lautasleikki ei pelkästään tee meitä naurunalaisiksi EU:ssa vaan myös on omiaan vähentämään äänestäjien arvostusta koko poliittista päätöksentekojärjestelmää kohtaan.

Puolustuspolitiikka ja NATO

Puolustuspolitiikassa en ole vielä muodostanut vahvaa mielipidettä Natoon liittymisestä enkä asevelvollisuusarmeijan korvaamisesta palkka-armeijalla. Pidän molempia vaihtoehtoja tarkemman selvittelyn arvoisina mutta toistaiseksi en ole niitä myöskään kiihkeästi ajamassa.

Koulutuspolitiikka

Minusta mahdollisuus ilmaiseen koulutukseen on yksi niistä asioista, jotka mahdollistavat ihmisen eteenpäin pääsyn omalla työllä ja ahkeruudella. Vastustan jyrkästi lukukausimaksuja suomalaisiin yliopistoihin. Tällä nuoren on mahdollista hankkia mistä tahansa sosiaalisista lähtökohdista lähtien itselleen korkea tutkinto ja menestyä elämässään. Tämä on arvokas asia, josta en olisi valmis kovin helposti luopumaan. Työttämien vanhempienkin lapsi voi Suomessa opiskella itsensä helposti lääkäriksi, juristiksi tai moneen muuhun ammattiin, joka tarjoaa erittäin hyvän ja suhteellisen varman toimeentulon.

Ihmisoikeudet ja suomalainen oikeuslaitos

Minusta yksi Suomen suurimpia häpeän aiheita on tällä hetkellä oikeusjärjestelmämme kyvyttömyys saada oikeudellisia prosesseja päätökseen kohtuullisessa ajassa. Suomen saamat lukuisat tuomiot ylipitkistä oikeudenkäynneistä pitäisi vihdoin ottaa vakavasti. Kun käytönnön totuus on se, että media ja läheiset samaistavat syytetyt pitkälti jo syyllisiksi tarkoittaa kymmenen vuoden oikeuskäsittely käytännössä todella merkittävää lisää tuomioon. Vaikka kuinka monimutkaisista asioista olisi kyse ei minkään asian oikeuskäsittelylle ole kohtuullinen aika yli kahta vuotta. Kahdessa vuodessa rakennetaan isoja tehdaslaitoksia ja tehdään suuria projekteja muillakin aloilla.

Maahanmuuttopolitiikka

Peruslähtökohtani on se, että toivotan maahanmuuttajat erittäin tervetulleeksi Suomeen, ellei maahanmuutto liity selvästi rikollisiin tarkoitusperiin. Olisin valmis ottamaan jopa nykyistä enemmän maahanmuuttajia mutta mielestäni maahanmuuttajille maksettavat etuudet pitäisi läpikäydä tarkasti ja muuttaa niiden luonne selvästi sellaiseksi, että tähtäisivät ja kannustaisivat työelämään ja sopeutumaan yhteiskuntaan. Hiljattain tehdyn vertailun mukaan maahamuuttajaperheen saamat tuet Suomessa ovat EU:n korkeimpia. Tuissa pitäisi olla selkeä kannustin ja määräaika hakeutua koulutukseen ja työelämään. Samoja linjanvetojahan mainitsin myös yleisesti sosiaalietuuksista eli tältä osin en aseta maahanmuuttajia mitenkään eriarvoiseen asemaan suomalaisten kanssa.